Buğda köklərinin mikrobiomlarını necə formalaşdırdığı araşdırıldı - Tech Xəbər

Elm və Kosmos

Buğda köklərinin mikrobiomlarını necə formalaşdırdığı araşdırıldı

14
Link kopyalandı

21

25.06.2025, 20:00

Süni intellekt

Oxumaq vaxt alır?

Məqalələri dinləyə bilərsiz

Kənd təsərrüfatında mühüm irəliləyiş olaraq, yeni bir araşdırma buğda bitkilərinin kökləri üzərində və içərisində yaşayan mikrobiomlara necə təsir etdiyini, həmçinin bu mikrobiomların quraqlıq və suvarma kimi şəraitlərə görə zamanla necə dəyişdiyini ortaya qoyur. Bu kəşflər, müxtəlif ekoloji şəraitlərdə bitkilərin daha təsirli idarə olunması üçün gələcəkdə mühüm rol oynaya bilər. Araşdırma ABŞ Kənd Təsərrüfatı Araşdırma Xidmətinin (USDA-ARS) Buğda Sağlamlığı, Genetikası və Keyfiyyəti Araşdırma Bölməsindən Tim C. Paulitz və Vaşinqton Dövlət Universitetindən Dr. Olga Mavrodi tərəfindən idarə olunmuşdur. Araşdırma USDA-ARS və universitet alimləri arasında birgə əməkdaşlıqla həyata keçirilmişdir və "Phytobiomes Journal" jurnalında dərc olunmuşdur. Tədqiqat qrupu, buğda köklərini əhatə edən torpaq (rizosfer) və köklərin içərisindəki bakterial icmaları təhlil etmək üçün növbəti nəsil DNA ardıcıllığını istifadə etmişdir. Araşdırma Vaşinqtonun mərkəzində yerləşən Lind Dryland Araşdırma Stansiyasında bir neçə mövsüm ərzində aparılmışdır. Bu bölgə ildə təxminən 230 mm yağış alır. Suvarılan və quraq sahələr arasında zamanla müqayisələr aparılaraq, buğda bitkiləri böyümənin əsas mərhələlərində nümunə götürülmüşdür. Bu yanaşma tədqiqatçılara mikrobiomların bir mövsüm ərzində və bir neçə il ərzində necə dəyişdiyini izləməyə imkan yaratmışdır. Ən diqqətçəkən kəşflərdən biri, bitkinin mikrobiomların tərkibini və təşkilini aktiv şəkildə formalaşdırmasıdır. "Bitki, mikrobiomların köklərində necə təşkil olunacağını müəyyən edir, insanın bağırsaq mikrobiomu yeməyimizə görə formalaşdığı kimi," deyə Mavrodi qeyd etmişdir. Bu seçmə prosesi təsadüfi deyil—quraq şəraitdə müəyyən mikroblar üstünlük təşkil edir, suvarma şəraitində isə digərləri. Bu, bitki ilə torpaq həyatının arasındakı mürəkkəb və dinamik əlaqəni önə çıxarır. "Araşdırmamız göstərir ki, bitki passiv ev sahibi deyil, əksinə köklərində hansı mikrobların koloniyalaşacağını seçməkdə aktiv rol oynayır," deyə Mavrodi əlavə etmişdir. "Heç bir araşdırma bu qədər uzun müddət ərzində işçi kənd təsərrüfatı sistemində mikrobiom dəyişikliklərini bu qədər detallı şəkildə izləməmişdir." Tipik qısamüddətli kənd təsərrüfatı tədqiqatlarından fərqli olaraq, bu uzunmüddətli sahə araşdırması mikrobiomların təkrar torpaq becərilməsi, əkin və məhsul yığımı dövrləri ilə necə təkamül etdiyini göstərir. Həmçinin, kök mikrobiomlarının mövsümi və ekoloji stresslərə qarşı necə uyğunlaşdığını daha aydın şəkildə təsvir edir. Quraqlıq şəraitinə təbii şəkildə uyğunlaşmış mikrobların müəyyən edilməsi bir gün buğdanın məhsuldarlığını və su çatışmazlığı olan bölgələrdə davamlılığını artırmağa kömək edə bilər. "Bu cür araşdırmalar zaman, komanda işi və səbr tələb edir," deyə Mavrodi qeyd etmişdir. "Amma bu bizə fermerlərin sahələrini ilbəil necə idarə edəcəyinə dair birbaşa əlaqəli fikirlər verir." Əlavə məlumat: Mingming Yang və digərləri, "Quraq və suvarma şəraitində buğda ilə əlaqəli bakterial icmaların zaman dinamikası," Phytobiomes Journal (2025). DOI: 10.1094/PBIOMES-02-24-0028-R

14
Link kopyalandı

Bir istifadəçi, ChatGPT-ni kalkulyatorda işə salmağı bacarıb! (VİDEO)