Elm və Kosmos
İlk Zülalların Mənşəyi Araşdırılır
19
Süni intellekt
Oxumaq vaxt alır?
Məqalələri dinləyə bilərsizGiriş
Müasir hüceyrələrdə zülallar əzələləri hərəkət etdirməkdən oksigen daşımağa qədər müxtəlif funksiyaları yerinə yetirir. Zülalların istehsalı RNA-ya əsaslanır, bu molekul həm reseptləri daşıyır, həm də onların yığılmasına kömək edir. Lakin milyardlarla il əvvəl, fermentlər və ribosomlar inkişaf etmədən öncə, həyatın ilk zülalları necə yaranıb?
Yeni Araşdırma
Bu suala cavab olaraq, alimlər RNA və amin turşularının fermentlərsiz zülalların əsasını təşkil edən kiçik peptidləri necə yığa biləcəyinə dair bir yol tapdıqlarını açıqlayıblar. Araşdırma bu gün Nature jurnalında dərc olunub və həyatın ilk zülallarının necə formalaşdığına dair yeni məlumatlar təqdim edir. Araşdırmaya rəhbərlik edən London Universitet Kollecindən kimyaçı Metyu Powner deyir ki, bu iş "həyatın informasiya molekullarının peptidləri kodlaşdırmağa başlamasının ilk addımıdır."
Əsas Tapıntılar
RNA və amin turşularının birləşməsi üçün amin turşularının əvvəlcə kimyəvi olaraq "aktivləşdirilməsi" lazım idi. Müasir hüceyrələrdə bu proses fermentlər və ATP molekulu vasitəsilə sürətləndirilir. Lakin erkən Yer şəraitində bu proses necə baş verib? 1970-ci illərdən bəri müxtəlif tədqiqatçılar bu mövzuda təcrübələr aparıblar, lakin nəticələr zəif olub.
Powner və komandası isə bu problemi həll etmək üçün enerji ilə zəngin olan pantethein adlı birləşmədən istifadə ediblər. Bu maddə erkən Yerin göl mühitlərində formalaşa biləcək birləşmə kimi tanınır. Pantethein və amin turşularının su mühitində reaksiyalarında RNA ilə birləşə bilən amin turşusu-thiol birləşmələri əmələ gəlib. Bu proses nəticəsində RNA, fermentlər olmadan amin turşularını peptid zəncirlərinə bağlamağa müvəffəq olub.
Daha Dərin Nəticələr
Tədqiqatçılar daha sonra təcrübəyə hidrogen sulfid və tioasidlər əlavə ediblər. Bu birləşmələr erkən Yerdə geniş yayılmış ola bilərdi. Nəticədə, amin turşusu parçaları fermentlər və ribosomlar olmadan peptidlərə çevrilib. Lakin bu peptidlərdəki amin turşularının sıralaması hələ də təsadüfi idi və ribosomların genetik nəzarəti ilə müqayisədə fərqli idi.
Elmi Reaksiyalar
Araşdırmanın nəticələri elm ictimaiyyətində müsbət qarşılanıb. Münhen Universitetindən kimyaçı Tomas Karell bunu "prebiotik kimyanın böyük sirrlərindən birinə dair möhtəşəm bir fikir" adlandırıb. Bununla yanaşı, alimlər bu işin yalnız ilkin addım olduğunu qeyd edirlər. UCL-dən mənşə kimyaçısı Nik Leyn deyir ki, bu iş "həyatın kimyasına çox oxşayır, hətta bir az fərqli olsa belə."
Nəticə
Bu araşdırma RNA və metabolik prosesləri birləşdirən fərqli mənşə nəzəriyyələrini yaxınlaşdırmağa kömək edir. Leyn əlavə edir: "Bu sahə bir az da olsa bir araya gəlir."