Native bee honey shows medical potential in fight against antibiotic resistance - Tech Xəbər

Elm və Kosmos

Native bee honey shows medical potential in fight against antibiotic resistance

14
Link kopyalandı

20

25.06.2025, 20:00

Süni intellekt

Oxumaq vaxt alır?

Məqalələri dinləyə bilərsiz

Avstraliyanın yerli arı növlərindən əldə edilən balın antibiotiklərə qarşı müqavimət problemini həll etməkdə mühüm potensiala malik olduğu aşkar edilib. Sidney Universitetindən Dr. Kenya Fernandesin rəhbərlik etdiyi araşdırma, Tetragonula carbonaria, Tetragonula hockingsi və Austroplebeia australis növlərindən olan yerli arıların istehsal etdiyi balın diqqətəlayiq antimikrob xüsusiyyətlərini ortaya qoyub.

Tədqiqat göstərir ki, bu bal, istiliklə müalicədən və uzunmüddətli saxlamadan sonra belə antimikrob xüsusiyyətlərini qorumağa davam edir. Bu xüsusiyyətlər onu adi bal növlərindən fərqləndirir və dərmanlara davamlı infeksiyalarla mübarizə üçün davamlı, təbii agent kimi potensialını vurğulayır. Araşdırma "Applied and Environmental Microbiology" jurnalında dərc olunub.

Dr. Fernandes bildirib ki, "Antimikrob müqavimətinin artan tibbi problemi nəzərə alınarsa, tapıntılarımız göstərir ki, yerli arı balı sintetik antibiotiklərə dəyərli alternativ kimi xidmət edə bilər." Avropa bal arılarından əldə edilən balın antimikrob təsiri əsasən hidrogen peroksidə əsaslanır, lakin Avstraliyanın yerli arılarından əldə edilən bal həm hidrogen peroksid, həm də qeyri-peroksid fəaliyyət səviyyələrinə malikdir. Bu, onu daha davamlı və çox yönlü potensial terapevtik agentə çevirir.

Araşdırmada müəyyən edilib ki, hidrogen peroksid çıxarıldıqdan sonra belə bal antimikrob xüsusiyyətlərini nümayiş etdirir, bu isə onun özünün daxili xüsusiyyətlərindən irəli gəldiyini göstərir. Dr. Fernandes əlavə edib ki, "Manuka balı qeyri-peroksid antimikrob fəaliyyəti ilə məşhurdur, lakin bu, əsasən müəyyən bitkilərdən alınan nektara bağlıdır. Buna qarşılıq olaraq, Avstraliyanın yerli arılarından alınan balın müxtəlif yerlər və nektar mənbələri üzrə davamlı antimikrob fəaliyyəti bu arıların özündə xüsusi bir şey olduğunu göstərir."

Həmkarı Professor Dee Carter qeyd edib ki, "Sugarbag bal nümunələrində antimikrob fəaliyyətinin sabit olduğunu aşkar etdik, halbuki adi bal arılarından alınan bal mövsümi dəyişikliklər və floral mənbələrdən asılı olaraq əhəmiyyətli dərəcədə dəyişə bilər." Bu sabitlik tədqiqatçıların fikrincə, kommersiya tibbi tətbiqlər üçün potensialı artırır.

Bununla belə, geniş miqyaslı istehsal ilə bağlı çətinliklər mövcuddur. Hər bir yerli arı pətəyi ildə təxminən yarım litr bal istehsal edir ki, bu da böyük miqyaslı istehsal üçün maneə yaradır. Tədqiqatçı Dr. Ros Gloag bildirib ki, "Hərçənd istehsal azdır, bu pətəklər adi pətəklərə nisbətən daha az baxım tələb edir, bu da arıçıların daha çox pətək idarə etməsinə imkan verir. Müvafiq təşviqlərlə, məsələn, balın kommersiya dəyəri ilə, daha çox pətək yetişdirmək mümkün ola bilər."

Ötən il yerli arı balı Avstraliya və Yeni Zelandiya Qida Standartları tərəfindən təsdiq edilib, bu da milli və beynəlxalq kommersiyalaşdırma üçün yol açır. Bu tənzimləyici dəstək yüksək dəyərli, kiçik miqyaslı məhsullar üçün bir niş bazarının qurulması perspektivini artırır.

Əlavə olaraq, bu balın antimikrob xüsusiyyətləri yalnız effektivliyinə görə deyil, uzun müddət sabit qalma potensialına görə də diqqət çəkir. Əvvəlki araşdırmalar göstərib ki, mikroblar baldan antibiotiklərdə olduğu kimi müqavimət inkişaf etdirmir. Bu, terapevtik çərçivələrə yerli arı balının daxil edilməsi üçün maraqlı bir arqument təqdim edir.

Tədqiqat qrupu qeyri-peroksid fəaliyyətini daha da araşdırmağı, onun mənbələrini və təsirlərini anlamağı planlaşdırır. Dr. Fernandes qeyd edib ki, "Hələ balı dərmanlara davamlı bakteriyalara qarşı xüsusi olaraq sınaqdan keçirməmişik, lakin bir neçə antimikrob faktorunun mövcudluğu müqavimətin inkişaf etməsi ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır."

14
Link kopyalandı

Bir istifadəçi, ChatGPT-ni kalkulyatorda işə salmağı bacarıb! (VİDEO)