Elm və Kosmos
Çində inqilabi addım: Genetik göbələkdən ətə bənzər protein
17
Süni intellekt
Oxumaq vaxt alır?
Məqalələri dinləyə bilərsizGenetik Modifikasiya ilə İnqilabi Protein
Çin alimləri qida istehsalında əhəmiyyətli bir yenilik təqdim ediblər. Jiangnan Universitetinin tədqiqatçıları genetik modifikasiya ilə yüksək proteinli göbələk istehsal edərək, onun dadını və teksturasını ətə bənzər hala gətiriblər. Bu yeni texnologiya qida istehsalında torpaq istifadəsini 70% azaldır və ətraf mühitə təsiri 61% aşağı salır.
CRISPR Texnologiyasının Tətbiqi
Araşdırmada Fusarium venenatum adlı göbələk üzərində CRISPR texnologiyası tətbiq olunub. Bu göbələk artıq ABŞ, Böyük Britaniya və Çində qida sənayesində istifadə üçün təsdiqlənmişdir. Alimlər göbələyin genetik quruluşuna xarici DNT əlavə etmədən, yalnız iki genini silərək yeni FCPD adlı bir ştam yaratdılar. Bu dəyişikliklər göbələyin hüceyrə divarını incəldərək, onun insan orqanizmi tərəfindən daha asan mənimsənilməsini təmin edib.
Daha Sürətli və Effektiv İstehsal
Göbələyin metabolizmi dəyişdirilərək, daha az qida maddəsi ilə daha çox protein istehsal etməsi mümkün olub. Tədqiqat nəticələri göstərir ki, bu göbələk protein istehsalı üçün 44% daha az şəkər tələb edir və istehsal prosesi 88% daha sürətlidir. Bundan əlavə, bu texnologiya istixana qazı emissiyalarını 60% azaldır və fərqli enerji sistemlərində — həm Finlandiyanın bərpa olunan enerji istifadəsində, həm də Çinin kömürə əsaslanan sistemində — sabit nəticələr göstərir.
İnsanlar Üçün Daha Dayanıqlı Gələcək
Araşdırmanın aparıcı tədqiqatçısı Syao Liu bildirib ki, bu texnologiya insanlığın artan protein ehtiyaclarını daha az ekoloji zərər ilə ödəmək potensialına malikdir. Genetik modifikasiya edilmiş qida məhsulları, ənənəvi kənd təsərrüfatının yaratdığı ekoloji problemləri aradan qaldıraraq dayanıqlı bir qida sisteminə keçidi sürətləndirə bilər.
Bu inqilabi texnologiya qlobal ərzaq təhlükəsizliyini təmin etmək üçün böyük ümidlər vəd edir. Araşdırmanın nəticələri nüfuzlu Trends in Biotechnology jurnalında dərc olunub.