Süni İntellekt
Süni intellekt avokado yetişməsini proqnozlaşdırır
66
Süni intellekt
Oxumaq vaxt alır?
Məqalələri dinləyə bilərsizSüni intellekt qida tullantılarına qarşı
ABŞ-da alimlər avokado yetişməsini və keyfiyyətini proqnozlaşdıran süni intellekt sistemini təqdim ediblər. Sistem, xüsusilə avokadoların möhkəmlik və daxili keyfiyyətini təyin etmək üçün iPhone şəkillərindən istifadə edərək 92%-ə qədər dəqiqliklə nəticələr verib.
Qlobal problem: Qida tullantıları
Avokado ən çox tullantıya çevrilən meyvələrdən biridir. Yetişməni düzgün qiymətləndirə bilməmək, həm istehlakçıları, həm də pərakəndə satış sektorunu çətin vəziyyətə salır. Tədqiqatın rəhbəri, Oregon Dövlət Universitetindən professor Luyao Ma, bu texnologiyanın qida tullantılarını azaltmaq üçün böyük potensiala sahib olduğunu qeyd edib: 'Məqsədimiz, həm istehlakçılar, həm də satıcılar üçün daha ağıllı qərar verməyə imkan yaradan bir vasitə yaratmaqdır.'
Texnologiyanın iş prinsipi
Tədqiqat qrupu 1400-dən çox Hass avokadosunun şəkillərini analiz edərək süni intellekt modellərini hazırlayıb. Sistem yetişmə vəziyyətini 92%, daxili keyfiyyəti isə 84% dəqiqliklə təyin edə bilir. Bu nəticələr gələcəkdə daha çox şəkil ilə təkmilləşdirilə bilər.
Geniş tətbiq imkanları
Texnologiya yalnız istehlakçılar üçün deyil, həmçinin avokado emalı zavodlarında və pərakəndə satış yerlərində tətbiq oluna bilər. Misal üçün, yetişmiş meyvələr yaxın mağazalara, daha az yetişmişlər isə uzaq mağazalara göndərilə bilər. Professor Ma əlavə edib: 'Bu texnologiya, yalnız avokado ilə məhdudlaşmır. Daha geniş şəkildə qida tullantılarının azaldılması üçün istifadə edilə bilər.'
Şəxsi motivasiya və qlobal təsir
Professor Ma avokado tostunun tez-tez istehlakçısı olduğunu və yetişmə zamanı ilə bağlı yaranan problemləri şəxsi motivasiya kimi qeyd edib. Tədqiqat həmçinin qlobal qida tullantıları probleminə cavab verir. Dünya üzrə istehsal edilən qidanın 30%-i israf olunur. ABŞ hökuməti bu problemi həll etmək üçün 2030-cu ilə qədər qida tullantılarını yarıya endirməyi hədəfləyir.
Gələcəyə baxış
Tədqiqat qrupu texnologiyanın daha da inkişaf etdirilərək geniş istifadə sahələrinə uyğunlaşdırılacağını ümid edir. Süni intellekt qida keyfiyyətinin qiymətləndirilməsində inqilabi bir addım olaraq, həm şəxsi istifadəçilərə, həm də sənaye sahəsinə fayda gətirə bilər.